Liceul tehnologic Lazar Edeleanu "Eficienţă"

„Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” este preocupat să asigure servicii de educaţie şi formare profesională având la bază calitatea, performanţa, promovarea valorilor europene, egalitatea şanselor pentru toţi participanţii în proces şi deschiderea spre învăţare pe tot parcursul vieţii”.

Viziunea

Școala noastră dorește să păstreze tradiția locală, să consolideze noi tradiții, să răspundă nevoilor comunității și cerințelor individuale și de grup, să aibă relații de parteneriat cu Uniunea Europeană pentru dezvoltarea dimensiunii europene a învățământului profesional și tehnic.

Misiunea

Colegiul Tehnic „Lazăr Edeleanu” este preocupat să asigure servicii de educație și formare profesională ce au la bază calitatea și asigurarea de șanse egale tuturor participanțiilor la proces, astfel încât să dezvolte la elevi interesul pentru crearea și consolidarea carierei, pentru învățare pe tot parcursul vieții și promovarea valorilor europene.

936
39

Lazar Edeleanu. Povestea romanului care a aratat lumii intregi cum se rafineaza petrolul.

In anul 1857, Romania a fost prima tara din lume care extragea petrol si prima care a avut o rafinarie, ”Fabrica de gaz” de la Ploiesti. 5 ani mai tarziu, intr-o epoca de inceput a industriei petroliere se nastea chimistul Lazar Edeleanu. Romanul care va avea o contributie semnificativa in acest nou domeniu.

Nascut in familia numeroasa a strungarului Saie Edeleanu, Lazar a manifestat de mic un real interes pentru stiinta. La varsta de 12 ani va parasi orasul Focsani si se va muta la Bucuresti pentru a urma cursurile Liceului ”Sfantul Sava”. Se intretine cu greu si este nevoit sa dea meditatii, timp de 1 an, pentru a strange banii necesari inscrierii la facultate. Pleaca la Berlin, unde va studia chimia cu profesori renumiti la Universitatea Friedrich-Wilhelms, azi Humboldt.

Dupa indelungi cercetari, in anul 1887, Lazar Edeleanu va descoperi amfetamina, un compus folosit in industria farmacologica. (Efectele psihostimulatoarea ale substantei vor fi descoperite, de abia in anul 1920). Anii ce vor urma il vor gasi pe Lazar la Londra ca sef de lucrari al Royal Artilery College, va face cercetari si va studia colorantii. Apreciat de academicianul Constantin I. Istrati va fi numit sef de lucrari la catedra de chimie organica a Facultatii de Stiinte Bucuresti. Ulterior va fi si director al Laboratorului de Chimie din Serviciul Minelor si al Institutului Geologic. Intalnirea cu firma germana Diskont, ce pusese bazele rafinariei Vega, va fi momentul propice pentru dezvoltarea carierei sale in domeniul petrolului. Va avea propriul sau laborator, in calitate de director al rafinariei, si va deveni membru al comitetului pentru organizarea Congresului Petrolului de la Bucuresti.